Bannerimainonta on palaamassa taas siihen asemaan, missä se oli 90-luvun loppupuolella. Googlen vasta julkistamista
kovista tuloksista ja hakukonemarkkinoinnin suosiosta huolimatta.

Mainosalalla on ollut viimeaikoina paljon ristiriitaisia ajatuksia bannereista ja bannerimainonnasta. Moni on sitä mieltä että bannerit eivät toimi lainkaan kun CTR (click-through rate = napsautusprosentti) on luokkaa yksi tuhannesta! Tavalliset suomalaiset (myös me markkinointi-ihmiset) eivät klikkaa bannereita kuin korkeintaan vahingossa, ja silloinkin he huomaavat nopeasti virheensä ja palaavat takaisin. Kukaan ei halua olla bannerimainosten uhri.

Bannerimainonta tuottaa ennätyksellisesti

Bannerimainonta on kuitenkin ollut varsinkin tänä vuonna ennätyksellisen tuottoisaa. Kasvu kuvallisissa ja video-
mainoksissa kiihtyy ja kauppa käy rajusti. Moni markkinointianalyytikko (mm. eMarketer-sivusto) ennustaa, että vuoteen 2015 mennessä bannerimainonta on suurempi mainosmuoto kuin tällä hetkellä kärkipaikkaa hallitseva hakusanamainonta. Facebook-mainoksia myytiin vuonna 2010 huikealla 1.86 miljardilla ja tuo lukema kasvaa varmasti vielä korkeammaksi, kun tämä vuosi on ohi. Facebookin liiketoiminta perustuu lähes kokonaan ja pääosin yritysten ostamille bannerimainoksille.

Onko kuva enemmän kuin tuhat sanaa myös verkkomainonnassa?

Moni mainostaja ei kuitenkaan välitä alhaisista napsautusprosenteista ja ymmärtää, että bannerit toimivat
monipuolisemmin, kuten muutkin mainokset. CTR ei loppujenlopuksi kuvaa kovin hyvin jonkin mainoksen tehokkuutta.
Esimerkiksi mainostaulussa olevaa mainosta ei voi klikata, mutta se voi silti olla erittäin tehokas kun sen näkee tarpeeksi monta kertaa. Tämän jälkeen tiedät ehkä hieman tuotteesta ja tiedät myös onko kyseinen tuote sinua varten.
Sama pätee myös televisiomainoksissa, joista harvassa on minkäänlaista toimintakehoitusta esimerkiksi ilmoitusta verkkosivusta tai puhelinnumerosta. Katsojaa ei pyydetä ostamaan mitään eikä toimimaan millään erityisellä tavalla, vaan tuodaan pelkästään brändiä hyvin esille.
Mainonnalla on usein eri tavoitteet ja päämäärät. Joskus halutaan samaistua katsojaan ja luoda jotain hauskaa ja
ajatuksia herättävää. Joskus tavoitteena on vain kasvattaa brändin tietoisuutta kansalle. Joskus tuodaan brändiä esille agressiivisesti, esimerkiksi automainoksissa. Joskus taas on päämääränä vain todistaa että on parempi kuin kilpailijansa.
Pointtina tässä on se että myös bannereiden avulla voidaan luoda brändin tietoisuutta ja se voi samalla tehdä brändistä
paljon vahvemman. Banneri voidaan luoda niin, että se luo halun ostaa jokin tuote tai palvelu hieman myöhemmin, jos ei nyt heti. Siitäkin huolimatta että bannerit yleisesti koetaan ärsyttäviksi ja ne usein jäävät klikkaamatta. Silti ihmiset näkee ne!
Mainostajien tulisi yhdistää tehokkaasti ja samalla teemalla televisiomainonta, kylttimainonta ja bannerimainonta. Jos kuulet tästä lähtien joltain valitusta bannerimainonnan tehokkuudesta, voit kertoa hänelle mikä on televisiomainonnassa CTR. Kaikki mainonnan muodot toimivat kyllä hyvin yhdessä ja jos et tee nyt tai tulevaisuudessa bannerimainontaa, kilpailijasi tulevat varmasti tekemään.
Hakusanamainonta toimii tällä hetkellä vielä bannerimainontaa paremmin ja on verkkomainonnassa johtavassa asemassa, mutta täytyy muistaa että ihmiset tekevät verkossa muutakin kuin hakevat tietoa.